img

Десетокласничка от Второ СУ „Проф Никола Маринов“ бе почетен гост на „Ало, Космос! Говори България!“

/
/
/
383 Views

Десетокласничка от Второ СУ „Проф Никола Маринов“ бе почетен гост на събитието „Ало, Космос! Говори България!“

Александра Димитрова от 10г клас, профил Математически бе почетен гост на събитието заедно с други двама национални победители от състезанието на НАСА – „Стани учен от НАСА за 1 ден“. Националните победители дадоха интервюта за различни медии; участваха в STEM работилници за деца; посетиха STEM разговори и презентации; станаха свидетели на онлайн връзка с астронавти от Международната космическа станция.

В STEM работилниците националните победители отговаряха на въпроси на децата и помагаха в изработването на космическите проекти – моделираха 3D планети, правиха космическа храна и изследваха техника за радиовръзка с Космоса. Част от разговорите и презентациите, които посетиха бяха на теми : STEM – Историите на успеха ( лектор Теодосий Теодосиев, учител по физика), Тайните на космическата храна ( лектор Николай Солаков, Институт по криобиология и хранителни технологии), Космосът във вените ми (Татяна Иванова, медалист от космически лагер на НАСА, Турция), Наука и образование ( проф. Георги Милошев, Институт по молекулярна биология, БАН и проф. Евгения Сендова, Институт по математика, БАН) и др.

Кметът на София , г-жа Йорданка Фандъкова разговаря и поздрави Александра и другите национални финалисти и им пожела да запазят интереса към точните науки и да продължават да учат и да се развиват в България, съобщават от училището Проектът „Ало, Космос! Говори България!“ цели да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд…

Над 30 признати български НПО и учреждения , профилирани в точните науки (СТЕМ) и космическите изследвания си партнираха с посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей Атлантическия клуб в България прие ролята на координатор на инициативата.

Ученици от страната и Европа зададоха своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА (Европейска космическа агенция), които отговориха на тях в реално време. Историческото включване бе кулминацията на еднодневното събитие на науката, което се проведе в Тех Парк София. В официалната церемония взеха участие Д-р Соломон Паси (президент на Атлантическия клуб в България), Проф. Николай Денков (министър на образованието и науката), Н. пр. Херо Мустафа (посланик на САЩ в България).

Коментирай със своя Фейсбук профил

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *