fbpx
img

10 признака, че имате проблем с щитовидната жлеза

/
/
/
250 Views
0 Shares

Проблемите с щитовидната жлеза могат да засегнат всеки човек. И за да разберете дали е възможно да засегнат и вас – прочетете статията ни!

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, под адамовата ябълка. Тя е малка, но много важна, защото отделя хормони, които имат голямо влияние върху нашия метаболизъм и други процеси в човешкото тяло. Според Американската асоциация около 20 милиона американци страдат от някакъв вид увреждане на щитовидната жлеза, а 60% дори не са наясно, че имат проблем.

Представяме ви 10 признака, указващи, че щитовидната жлеза не работи правилно. Ако имате някои от тези симптоми, най-добре е да се консултирате с лекар. Не пропускайте нашия бонус в края на статията!

Суха и груба кожа

Хипотиреоидизмът води до влошаване състоянието на кожата, което я прави дебела, суха и люспеста.

Загуба или изтъняване на косата

Растежът на косата зависи от правилното функциониране на щитовидната жлеза. Прекомерното отделяне на хормони, които се произвеждат в простатата, може да доведе до факта, че косата изтънява, а липсата на хормони – до загуба на коса.

Необичайна дейност на храносмилателния тракт

Щитовидната жлеза играе важна роля в регулирането на функцията на червата. Хипоактивната жлеза може да предизвика запек, а свръхактивната – до честа дефекация.

Депресия или внезапно безпокойство

Ако изпитвате безпокойство през последните години, има вероятност щитовидната жлеза да не работи правилно. Свръхпроизводството на хормони води до по-голяма стимулация на мозъка, което кара пациентите да бъдат нервни. Базедовата болест има обратния ефект: тя кара хората да са депресирани и уморени.

Необичайно усещане за обливане със студена или гореща пот

Щитовидната жлеза е като термостат за тялото ни, защото регулира телесната температура. Ако производството на хормони се увеличи, обмяната на веществата в организма се увеличава, което води до усещането за обливане с гореща пот. Ако има дефицит, пациентът може да страда от постоянно усещане за студ.

Наднорменото тегло или бърза загуба на тегло

Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за регулирането на обмяната на веществата. По-малко от нормалното производство може значително да намали способността ви да горите калории, което да ви кара да наддавате тегло постоянно, а прекомерната секреция ще ви накара да отслабнете бързо.

Нередовна менструация

Ако имате някакви проблеми с менструалния цикъл, това може да се дължи на увредена щитовидна жлеза. Липсата на достатъчно хормони прави менструацията по-тежка и продължителна или дори да дойде повече от веднъж в месеца. Обилното производство на хормони може да забави менструалния цикъл.

Затруднена концентрация

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, мозъкът ви ще страда от същата съдба. Липсата на производство на хормони може да доведе до загуба на памет, а повечето хормони – до трудности в концентрацията.

Дискомфорт и увеличаване на шията

Свръхпроизводството или недостига на хормони може да доведе до увеличаване на щитовидната жлеза и шията, както и до образуването на втора брадичка.

Промяна в сърдечната честота

При отделянето на хормони на щитовидната жлеза сърцето може да бие по-бавно, докато хипертиреоидизмът причинява ускорена сърдечна честота.

Бонус: Кой е с по-голям риск?

Жените са изложени на по-голям риск в сравнение с мъжете.
Рискът се увеличава за жените над 60-годишна възраст.
В риск са и хората, в чийто род се срещат заболявания, свързани с щитовидната жлеза.

Тест по шията за установяване на заболяване на щитовидната жлеза:

Наклонете главата си назад и преглътнете. Напипайте шията около адамовата ябълка и зоната над ключицата. Ако смятате, че имате бучки, се консултирайте с вашия лекар.

Коментирай със своя Фейсбук профил
0 Shares

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *