fbpx
img

Българската памет и дух ще пребъдат! Ученици на Второ СУ отдадоха почит, пеейки патриотични песни по търговищките пътеки

/
/
/
337 Views
0 Shares

Патриотични песни, вдъхновение и българска гордост витаеха днес във въздуха в Търговище, благодарение на организацията на Община Търговище и ученици от Втора гимназия.

3-ти март е не просто ден от българската история, а събитие, в което сякаш пред българския народ няма ограничения за вяра, надежда, благодарност и почит! На този ден сякаш слънцето свети по-силно, сърцата ни бият в едно, а пътят ни, вдъхновен от саможертвата на героите, отдали живота си за нашата Свобода.

Ученици, учители и ръководство на Второ СУ Проф Никола Маринов отдадоха почит на загиналите за свободата на България на най-българския ден от годината- 3-ти март! Седмицата за тях започна с часове, в които българщината и родолюбието както винаги, намериха своето място.

 

Днес те продължиха с часовете по родолюбие, пристъпвайки по пътеките на родния град и рецитирайки патриотични стихове.

С български знамена в ръце и греещи от възторг и въодушевление усмивки, търговищките ученици се запътиха към парк Борово око, където ги чакаха пъзели от патриотични стихове.

Българската памет ще пребъде във вековете, доказаха педагозите и училищното ръководство, които по търговищките пътеки представиха с децата патриотични песни пред погледите на  съграждани и гости на града.

Възпитаниците на гимназията с гордост и признателност положиха венци и цветя, отдавайки почит на загиналите за нашата свобода.

Учители и ръководство ги запознаха с историческото за Търговище място- Паметника на българо-руската дружба, разказвайки им, че именно там  са погребани руски войници, починали от раните си в Търговище по време на руско-турската освободителна война.

Художественият паметник и прилежащото парково пространство са дело на архитектите Цветан Игнатов и Панко Карабакалов и скулпторите Георги Чапкънов и Иля Иванов. Открит е на 6 ноември 1978 г., добавиха педагозите.

Ние благодарим, че се докоснахме като зрители до този „Открит урок по родолюбие“  и пазите Паметта Българска!

Коментирай със своя Фейсбук профил
0 Shares

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *