fbpx
img

Със задълбочен езиков проект „Хуманитарният профил“ на Втора гимназия доказа, че продължава да поддържа високи стандарти

/
/
/
209 Views
0 Shares

Със задълбочен езиков проект „Хуманитарният профил“ на Втора гимназия доказа, че продължава да поддържа високи стандарти!

В края на първия учебен срок единайсетокласниците от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище представиха интересни групови проекти, създадени във връзка с изпълнението на дългосрочна езикова задача. В условията на обучение от разстояние гимназистите сформираха екипи и показаха, че комуникацията може да бъде ефективна дори във време на социална изолация. Тийнейджърите демонстрираха задълбочени интереси в различни области. Подбраха и обобщиха информация от разнообразни източници. Показаха умения за критично четене и езикови компетентности при оформяне на текстовите материали. Изразиха ясна позиция по представените теми и засвидетелстваха добри компетентности за екипна работа. Дигиталният свят и добрите технологични умения позволиха на младите хора да представят идейни и модерни продукти. Освен презентации бяха създадени и електронни книги, сайтове, новинарски емисии, видеоклипове.

Учениците от ХІ б клас, профил,, Хуманитарни науки“, разработиха тема, свързана с профилираната подготовка по български език и литература. В презентации и електронни книги те проследиха основните процеси в развоя на българския книжовен език, анализираха тенденции в развитието на съвременния език и държавната езикова политика. Един от екипите подготви видеоматериал, който изтъква осъзнатата нужда от задълбочено изучаване на родния език и предимствата на профил ,,Хуманитарни науки“.

След представянето на проектите всеки единайсетокласник оцени своята работа в екипа, като попълни критериална карта. Славка Георгиева – старши учител по български език и литература, даде препоръки на учениците за бъдещата им работа във връзка с езикови проекти.

Хуманитарният профил на гимназията продължава да доказва, че от училището излизат подготвени кадри, които през годините са се реализирали като юристи, служители на реда,ПР-и и др. Това прави тази специалност една от най-предпочитаните . В тази паралелка се изучават засилено предметите- БЕЛ, история и философски науки.

Директорът на училището Анета Куманова споделя, че висококвалифицираните педагози, които подготвят бъдещите студенти, успешно се справят в отговорната задача да изградят в учениците от профил Хуманитарен анализаторски поглед върху фактите, богата езикова култура и стабилна основа за бъдещото им развитие.

Коментирай със своя Фейсбук профил
0 Shares

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *