fbpx
img

В рубриката „Известните лица на Търговище „- Йордан Камдажалов

/
/
/
593 Views
0 Shares

Ако приемем, че съществува прераждането, то диригентът Йордан Камджалов прави впечатлението на “стара душа” – човек, който се е прераждал безброй много пъти и вече е стигнал почти до върха на човешката еволюция. Освен високите си професионални постижения, Камджалов има интерес към физиката, астрономията и математиката и е разработил собствена система за преобръщането на нотите в цифри, с която успява да запомни всичките си партитури наизуст. Според него така има възможност да гледа музикантите в очите, докато дирижира и да има по-пълен контакт с оркестъра. Но това, което го издига в ранг на “стар дух”, е неговата преждевременна мъдрост, съчетана с неизменните за най-издигнатите духовно хора благородство и високи идеали.

Приветстван от пресата като „философ сред диригентите“, Йордан Камджалов е роден в гр Търрговище, на 16 октомври 1980 г. След музикалното си обучение в София и Берлин той продължава да усъвършенства диригентските си умения в международни академии и майсторски класове с Лорин Маазел, Бернар Хайтинк, Пиер Булез , Саймън Ратъл, Дейвид Зинман, Даниел Баренбойм, Владимир Юровски и Еса Пека Салонен. Той става артистичен директор и главен диригент на международния ансамбъл в Берлин Innorelatio през 2006 г. и служи като музикален директор в Schlosstheater Rheinsberg от 2007 до 2009 г. През 2009 г. е отличен с първа награда на Международния диригентски конкурс Jorma Panula и една година по-късно става носител на награда на диригентското състезание на Густав Малер в Бамберг.

Окултен ученик

Той самият с охота говори за срещата си с учението на Беинса Дуно, както е известен още учителят Петър Дънов. “Бях на 13 години и половина, когато, разхождайки се по улиците в Търговище, една книга от щанд с книги ми привлече вниманието. Тя се казваше “Закони на доброто”. Самото заглавие ме порази. Дотогава никога не бях чувал за Петър Дънов. Купих си книгата и тя обиколи с мен всички мои квартири – и в София, и в Берлин, навсякъде, където съм живял. Така започнаха нещата… със “Закони на доброто”. На тази възраст по различни начини ми се даде възможност да се свържа интензивно с трите основни стълба на човешката култура – наука, изкуство и философия (религия) – казва диригентът пред журналисти. – Не знаех кой път да поема. Това бяха абсолютно отворени врати за мен. Осъзнах, че религията пропива всяка наука, изкуство и култура. И така, науката стана мое хоби, изкуството моя професия, а философията (религията) – съдържанието на моя живот. Тогава Учителят Петър Дънов изкристализира като мой лидер, фаворит, водач и образец.”

Йордан избира пътя на изкуството, защото, според него, така може да достигне до най-много хора. Оказва се прав. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала “Heidelberg Schloss Festival на забележителния културен център Хайделберг в Германия. Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. На 29 години основава Фондация “Йордан Камджалов” за подпомагане на млади български творци – инструменталисти, певци, композитори и диригенти.

Той е 7-ият известен българин, на чието име е наречен астероид (освен Джон Атанасов, Климент Охридски, Георги Димитров, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, и химика акад. Иван Юхновски). А също и 7-ми сред композиторите, дали име на по-малките небесни тела. Семейството му е седемчленно: Йордан, съпругата му Наталия и 5-те им деца. Рождената му дата – 16 октомври, също е седмица. Числото 7 в нумерологията носи проницателност, мъдрост, способност да се разбират другите хора. Хората с рождено число са специалисти, учени и изобретатели. Седем е съвършеното число, което управлява времето и пространството. В Египет е символ на вечния живот, число на бог Озирис. В Християнството символизира на сътворението. Седем са дните от седмицата, седем са континентите на Земята, цветовете на дъгата и музикалните тонове. Седем денонощия продължава лунната фаза. В Стария и Новия завет в Библията числото седем се споменава 770 пъти.

Коментирай със своя Фейсбук профил
0 Shares

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *