img

Ето как да премахнете конденза от дома си

/
/
/
124 Views

Разбира се, всички знаем, че прозорците с пластмасова дограма много по-добре съхраняват топлината в дома, отколкото дървената. Това е така, защото преминава студен въздух през пукнатините между самата рамка и стъклото, точно като и въздуха преминава през самото дърво.

Но всяка дървена дограма има един безспорен плюс, освен, че е изработена от естествен материал, което за съжаление, не може да се каже за пластмасовите конструкции. Да, те не пропускат студен въздух, но в същото време процесът на вентилация в помещението е силно нарушен.

Когато извършвате ремонти в стаята, трябва да помислите за увеличаване на топлоизолацията, което ще ви спести средства през зимата, и за правилната вентилация, която ще ви спести влагата и мухъла. И така подмяната на прозорците ви спестява време, пари и здраве.

При смяна на прозорците през лятото, трудно бихте срещнали проблема „кондензация“. През летните горещини стаята почти постоянно се проветрява, циркулацията на въздух е отлична и независимо дали е влажно навън или не, влагата по прозорците може да се види само по време на дъжд. С появата на студеното време обаче проблемът става очевиден.

При отсъствие на отопление през есента, ние често не проветряваме стаята, за да запазим топлината в нея. Този процес неизбежно води до увеличаване на влажността в помещението, което на свой ред неизменно повлиява на нашите прозорци.

Откъде идва конденза?

Именно факторът херметичност в комбинация с нередовното отопление и липсата на проветряване и движение на въздуха в помещението, са причините за образуването на конденз. Кондензацията започва да се появява по прозорците, когато температурата на въздуха в помещението падне под +18 градуса. Като правило, тя започва да се появява активно през есенно-зимния период, когато работи отоплението, а температурата навън е много по-ниска, отколкото в стаята.

Как отоплението влияе на кондензацията?

Забелязали ли сте капчиците конденз по стъклата? Обикновено в ъглите на рамката или в дъното на стъклото се появява влага. Най-често появата на влага показва недостатъчна топлоизолация на помещението или недостатъци в отоплителната система.

Можете да се отървете от водните капки на прозорците завинаги. “Подсушаването” на повърхността на прозореца е доста просто, за това трябва да поставите допълнителен радиатор в стаята. По този начин ще повишите температурата на помещението през зимата и вашите прозорци няма да бъдат покрити с капки влага.

Борба с конденза по стените

Ако не можете да поставите радиатор по технически причини, можете да разгледате възможността за изолация на стените отвътре. Ако ремонтирате стените в стаята, разходите ви ще се изплатят още през следващия отоплителен сезон.

Друго решение може да бъде външната изолация на стените. За да направите това, ще трябва да наемете професионалисти, които да извършат работата на голяма височина. Ефектът от подобно затопляне обаче ще бъде двоен. През зимата ще задържате топлината, а през лятото – ще имате приятна атмосфера в апартамента. И най-важното – ако живеете в частен дом, не забравяйте за изолацията на тавана, защото през него се губи най-много топлина.

Добрата вентилация предотвратява появата на влага!

Можете да помислите предварително по въпроса за въздушната вентилация в помещенията. Ще ви помогнат устройства за вентилация, които можете да монтирате във вентилационните решетки по време на ремонта и когато поръчвате прозорците с пластмасова дограма.

Също така можете да поставите прозореца в режим на микровентилация или да поръчате вентилационен профил на прозореца с двоен стъклопакет. По отношение на радиаторите за отопление, както казахме по-рано, е необходимо предварително да се погрижите, без да блокирате горещия въздух в стаята. Знаейки, че стаята е често влажна, опитайте се да сведете до минимум наличието на цветя.

Във всеки случай, има много възможности за решаването на проблема. Основната ви задача е да предвидите проблема, още преди да се е случил!

Коментирай със своя Фейсбук профил

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *